Balmain House

This was a new house for a single woman with one child on a 200 square metre lot. A rounded acrylic glazed roof with an outside large lattice transparent carapace shields the interior daytime spaces fronting the rear garden to provide a subtle transition between interior and exterior. Regular bedrooms on the street frontage isolate the day spaces from the street. A grapevine on the lattice shades the open space below in summer but allows warming sunlight to penetrate in Winter. This permits a wide range of spatial and environmental experiences during the day and through the seasons, as the quality of light and shadow is modulated by the lattice and the density of the vine foliage, softening the harsh Summer sun, brightening it in Winter, and transforming the house into a large luminous lantern at night.